Daeyang Gallery and House – Steven Holl – Korea May15

Tags

Related Posts

Share This

Daeyang Gallery and House – Steven Holl – Korea

Daeyang Gallery and House – Steven Holl - Korea

Daeyang Gallery and House – Steven Holl – Kore

Daeyang Gallery and House – Steven Holl – Korea

Architect: Steven Holl Architects

Location: Seoul, Korea

Year: 2008-June 2012

Program: residential and art gallery

Floor area (SQUARE): 10.703 sf

Status: completed

 The private gallery and house is sited in the hills of the Kangbuk section of Seoul, Korea. The basic geometry of the building is inspired by a 1967 sketch for a music score by the composer Istvan Anhalt, “Symphony of Modules,” discovered in a book by John Cage titled “Notations.”

Three pavilions; one for entry, one residence, and one event space, appear to push upward from a continuous gallery level below. A sheet of water establishes the plane of reference from above and below.

After passing through a bamboo formed garden wall at the entry court, ascending steps into the entry pavilion bring the viewer at elbow height with the unifying sheet of water. Here, at the center of this place is an inner feeling with the sky, water, vegetation and the reddened patina of the copper walls all reflected in different ways.

The red and charcoal stained wood interiors of the pavilions are activated by skylight strips of clear glass that are cut into the roof. Sunlight turns and bends around the inner spaces, animating them with the changing light of each season and throughout the day. Like a cesura in music, strips of glass lenses in the base of the pool break through the surface, bringing dappled light to the white plaster walls and white granite floor of the gallery below.

Exteriors are a rain screen of custom patinated copper, which ages naturally within the landscape.

The Daeyang Gallery and House is heated and cooled with geothermal wells.